Colombia - Finca Campo Hermoso
Colombia - Finca Campo Hermoso
Finca Campo Hermoso, gelegen in Circasia, Quindio, Colombia, is een boerderij van 25 hectare die bekend staat om zijn unieke experimentele Bourbon- en Caturra-koffiesoorten. Onder leiding van Edwin Noreña, een boer en koffievernieuwer van de vierde generatie, produceert de boerderij uitzonderlijke en onderscheidende profielen. Met 20 jaar ervaring in de koffieproductie is Edwins toewijding aan speciale koffie duidelijk zichtbaar. De afgelopen tien jaar heeft hij zich gewijd aan het bestuderen en experimenteren met koffie.
Hij heeft een unieke co-fermentatietechniek ontwikkeld, geïnspireerd op de ambachtelijke bierindustrie. Door verbindingen zoals hop en gedroogd fruit aan de fermentatietanks toe te voegen, creëert Edwin verschillende smaken die het natuurlijke fermentatieproces aanvullen. Deze techniek, waarbij twee fermentaties en een zorgvuldige selectie van kersen betrokken zijn, levert uitzonderlijk onderscheidende profielen op.
Edwin gebruikt niet alleen zijn eigen kersen, maar koopt deze ook bij andere boeren. Hij selecteert zorgvuldig kersen met een minimale Brix-waarde van 23 en plaatst ze gedurende 24 uur in plastic zakken van 30 kg. De eerste gisting, die al aan de gang is, wordt gevolgd door een koolzuurmaceratie van 72 uur met mosto (het sap dat wordt verkregen door het comprimeren van koffiebessen) in een grote tank. De resulterende vloeistof, opgevangen via een klep, wordt de basis van zijn co-fermentatieproces. Na het ontpulpen worden de kersen overgebracht naar kleinere tanks, samen met de vloeistof en andere aanvullende verbindingen, zoals gedroogd fruit, vruchtensap en mosto van druiven. Vervolgens wordt de koffie gedurende 25 dagen in de zon gedroogd op Afrikaanse bedden, totdat een vochtigheidsgraad van 10,5% wordt bereikt. Na acht dagen stabilisatie van de vochtigheid in een magazijn, wordt het opgeslagen in graan-pro-zakken.
Edwin Noreña bewandelt een andere weg dan traditionele koffieboeren. In tegenstelling tot het gebruik van grote hoeveelheden water bij de koffieverwerking, elimineert de methode van Edwin de noodzaak van waterinterventie. Daarnaast gebruikt hij koffieschillen (cascara) als organische compost en meststof, wat de duurzaamheid in zijn praktijken bevordert. Bovendien zet hij de hele koffieverwerkingsfabriek over op zonne-energie. Zijn toewijding aan milieuvriendelijke oplossingen en optimalisatie van hulpbronnen onderscheidt hem in de branche.