V60 Pour Over Coffee Drip Brewing Guide – De lekkerste drip koffie

Hoe maak je een Pour Over koffie met een Hario V60?

De V60 van Hario is een heerlijke manier van koffie zetten. Het is een filter zetmethode waar je een hele mooie schone koffie van krijgt. Dit komt door de dunne filters.

Voor de verhouding gebruiken wij 1:16 voor single origin en 1:12 voor blend koffie’s. Voor single origin betekend dit dat we op elke 1 gram, 16 gram water gebruiken.

De V60 heeft meerdere maten, maar de standaard is de 02, die je kunt gebruiken voor 1-4 koppen koffie.

Stap 0. Benodigdheden

Laten we beginnen met de benodigdheden. Je kan natuurlijk alles op gevoel doen, maar wij vinden het prettig als we alles afwegen bijvoorbeeld. We adviseren eens te kijken naar de volgende lijst:

  1. Weegschaal
  2. Koffiemolen
  3. Hario V60 Dripper
  4. Hario Coffee Server
  5. Fellow Stagg EKG Kettle

Stap 1. Vouw en maak het filter nat

Vouw het filter in een trechter vorm en maak het goed nat met kokend water zodat er geen smaak van het papier in je koffie terecht komt. Gooi het water in de karaf dan ook weg.

Stap 2. Weeg en maal de bonen af

Grind 22gram bonen medium-fine voor 350ml koffie. Voeg de gemalen bonen toe aan de filter. (Tip: maak met een lepel een soort kuil in het midden, dit zorgt voor een goede adoptie van het water)

Stap 3. Doordrenk het koffiedik

We maken totaal 4 “pours”. Bij deze stap beginne we bij de belangrijkste en meest magische genaamd: “the bloom”.

Start de timer en schenk, in een cirkelbeweging van binnen naar buiten, een kleine hoeveelheid water in zodat al het koffiedik netaan nat is geworden. Dit is ongeveer 50gr aan water.

Je doet er ongeveer 15 over seconden om het water te schenken. Tel er daarna 30 seconden er bij op voordat je de volgende pour doet.

Stap 4. Doorschenken

Bij 45 seconden voeg je nog eens 100gr aan water toe in die cirkelbeweging van binnen naar buiten naar binnen. (Deze stap brengt het koffiedik naar boven)

Voeg om de 30 seconden nog eens 100gr water toe, totdat je het totaal van 350gr koffie bereikt hebt.

Stap 5. Opdrinken

Wanneer de timer tussen 3:00 en 3:30 staat heb je ongeveer 350gr aan koffie. Haal de V60 van je karaf en schenk je vers gebrouwen koffie in een keet gemaakte mok. Enjoy!

Samenvatting

  • Vouw en maak het filter goed nat met heet water.
  • Grind 22 gram Single Origin bonen en voeg toe aan het filter.
  • Start de timer en schenk de eerste pour van 50gr water.
  • Bij 45 sec, schenk nogmaals 100gr water.
  • Voeg om de 30 sec 100gr water toe totdat je 350gr verse koffie hebt.

Geek-Mode

Er zijn heel erg veel manieren om te spelen met een V60. Je kan variëren van temperatuur, tot de stappen van toevoegen. Ook de grootte van de koffiekorrel is belangrijk. Mocht je helemaal geek-mode willen gaan dan raden we je aan om onderstaande filmpjes te bekijken.

The Ultimate V60 Technique – James Hoffman

The Art of the Blue Bottle Pour Over

Zelf aan de slag met nieuwe barista tools.

Koffie op een nieuwe manier ontdekken? Elke zetmethode zorgt voor een andere smaakbeleving. Met barista tools kan je volop experimenteren.

Schrijf een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *