Zo lees je de verpakking van koffie!

Zo lees je de verpakking van koffie!

 

Als je door onze webshop bladert, zie je vooral veel verschillende zakken koffie, van allemaal andere branders en gevuld met een rijke variatie aan bonen. Toch hebben ze ook een aantal overeenkomsten, namelijk wat er op de verpakkingen staat vermeld. Denk hierbij aan de branddatum, het land van herkomst, de smaaktonen en de zetmethode. Best veel informatie dus, maar vooral ook ontzettend waardevolle kennis. We pakken er een zakje van DAK Coffee bij en zullen stap voor stap uitleggen wat er allemaal op het etiket staat.

Naam

Laten we beginnen met het meest opvallende stukje informatie op een verpakking: de naam van de koffie. Dit is de naam die de brander aan een specifieke koffie heeft gegeven. Wij hebben bijvoorbeeld Pear Trap van Dak Coffee Roasters voor onze neus liggen. Sommige branders, zoals Dak, verzinnen zelf een naam. Andere branders kiezen ervoor om hun koffie te vernoemen naar het land van herkomst, de plantage of de boer. In het geval van UN.COMMON is El Palto bijvoorbeeld de plantage.

Gewicht

Hoeveel koffie er in een zakje zit, staat ook op de verpakking vermeld. Zelf kopen wij koffie in iets kleinere hoeveelheden, zoals 200 of 250 gram. Vaak duurt het niet zo lang voordat zo’n zak op is, waardoor we eigenlijk altijd verse koffie drinken. En zo kunnen wij ook veel vaker weer een nieuwe verrassende zak opentrekken.

Smaaktonen/tasting notes

Dit is misschien wel het belangrijkste stukje informatie op de verpakking: de smaaktonen van de boon. Smaak is namelijk ontzettend persoonlijk. Dus vind je de smaakomschrijving lekker klinken? Dan zal je de koffie waarschijnlijk ook lekker vinden smaken. Als je bijvoorbeeld van een zoete boon houdt, vallen smaaktonen zoals chocola, honing en hazelnoot perfect in jouw straatje. Houd je van iets frissere koffie? Ga dan eens voor smaaktonen zoals sinaasappel of bessen.

Grote kans dat je dit al wist, maar wij vinden het belangrijk om te benadrukken dat de smaaktonen geen toevoegingen zijn aan de koffie. Als er amandel op de verpakking staat, is er geen amandel gebruikt in de verwerking van de boon. Het is een richtlijn; een smaak die fijnproevers uit de koffie hebben kunnen halen en hem hiermee kenmerken. Het is een flinke uitdaging om deze smaken te herkennen en te beschrijven, dus misschien proef jij zelf wel kers in plaats van rozijn. Of donkere chocolade in plaats van melkchocolade.

Herkomst

Waar de boon vandaan komt zegt veel over het kopje koffie dat jij uiteindelijk drinkt. Brazilië staat bijvoorbeeld bekend om smaaktonen zoals chocolade en noten. Staat er één land op de verpakking vermeld? Dan kan je spreken van een single origin of een single estate. Worden meerdere landen benoemd? Dan betekent het dat koffiebonen uit verschillende landen met elkaar zijn gemengd of ‘geblend’. Dit wordt vaak gedaan om bijvoorbeeld de bloemige koffie uit land A te blenden met de nootachtige koffie uit land B. Niet gek dus, dat dit een ‘blend’ heet.

Niet alleen het land, maar ook de regio of de plantage zie je regelmatig terug op het etiket van een koffiezak. Hierdoor kan je terugvinden waar de koffie wordt geproduceerd en hoe de boeren daar worden behandeld. Ook kunnen we hiermee onderscheid maken tussen single origin en single estate. Staat er één plantage vermeld op de zak? Dan is het een single estate. Wanneer er meerdere plantages of regio’s worden benoemd, hebben we het over een single
origin.

Verwerkingsmethode

Tenzij je weet welke verschillende verwerkingsmethodes er zijn en wat ze met de koffiebonen doen, is dit een vrij ingewikkeld gedeelte. Een verwerkingsmethode is, simpel gezegd, de manier waarop een geplukte koffiebes wordt verwerkt tot een groene koffieboon. Er zijn eigenlijk twee veelvoorkomende verwerkingsmethodes: gewassen en ongewassen. Ook wel bekend als de natte en droge verwerking. Grofweg staan gewassen koffiebonen bekend om een hogere zuurgraad en een heldere smaak. Ongewassen koffiebonen worden gekenmerkt met een lagere zuurgraad en een zoetere smaak. Ben je benieuwd naar beide verwerkingsmethodes? We gaan er hier wat dieper op in.

Zetmethode

Voor sommige zetmethodes worden koffiebonen anders gebrand. Meestal wordt er onderscheid gemaakt tussen filterkoffie en espresso. Bij ons zie je ook wel eens ‘omni roast’ voorbijkomen. Dat betekent eigenlijk dat de bonen voor beide zetmethodes kunnen worden gebruikt! Voor welke zetmethode de koffie is gebrand, staat vaak op de verpakking vermeld.

Branddatum

We sluiten af met een stukje informatie waar wij altijd op letten bij het kopen van koffie: de branddatum. Soms misschien even een zoektocht, want hij staat niet altijd duidelijk aangegeven. Vaak vind je een stempel van de datum aan de onder- of achterkant. Wanneer de koffie precies gebrand is, beïnvloedt de smaak. Zo kunnen koffiebonen bijvoorbeeld ‘te vers’ zijn. Niet alleen tijdens, maar ook na het brandingsproces ademen de bonen namelijk allemaal gassen uit. Als je de koffie zet, merk je dat al snel aan dikke bellen. En als je de koffie drinkt, zal je een wat metaalachtige smaak proeven. Daarom moeten koffiebonen eerst nog ‘ontgassen’. Tip: druk alle lucht eens uit een zak koffiebonen. Is de zak de volgende dag weer gevuld met lucht? Dan ademen de bonen nog gassen uit! Over het algemeen wordt aangeraden om koffie te drinken tussen één en zes weken na het branden. Na die zes weken zijn de mooiste smaaktonen van de koffie verdwenen.

Zo, hopelijk is de verpakking van koffie nu iets beter te begrijpen en koop je de volgende keer meteen een koffie die perfect bij jou past. En als je nog ergens tegenaan loopt, weet je ons te vinden!

Zelf aan de slag met nieuwe koffies?

Koffie op een nieuwe manier ontdekken? Elke zetmethode zorgt voor een andere smaakbeleving. Met deze koffies kan je volop experimenteren.

Schrijf een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *