De gewassen vs. ongewassen verwerkingsmethode van koffie

De gewassen vs. ongewassen verwerkingsmethode van koffie

 

Als je bij ons een zakje bonen koopt, is de kans groot dat jij je bent gaan verdiepen in de complexe wereld van koffie. Je proeft nieuwe smaken, ontdekt andere zetmethoden en leert er flink wat termen bij. Zoals gewassen en ongewassen koffie. Of de natte en droge verwerkingsmethode. Óf in het Engels; washed en natural coffee processing. Bij de bonen die wij verkopen zie je meestal een van deze twee verwerkingsmethodes in de omschrijving of op de verpakking staan. Maar wat betekent het nou eigenlijk?

Verwerkingsmethode

Simpel gezegd is een verwerkingsmethode – of processing – de manier waarop een geplukte koffiebes wordt omgetoverd tot een groene, ongebrande koffieboon. De rijpe bes wordt gepeld en alleen de kern blijft over. Daar bevindt zich namelijk de pit, beter bekend als de koffieboon. Dit proces heeft behoorlijk wat invloed op de smaak van jouw kopje koffie en wordt dus zorgvuldig uitgevoerd.

Droge verwerkingsmethode/ongewassen koffie

Laten we beginnen bij de oudste en meest eenvoudige methode; de droge verwerking. Deze manier werd vroeger ook al gebruikt, omdat er eigenlijk geen machines voor nodig zijn. Nu vindt deze methode vooral plaats in landen met een droog klimaat, waar niet veel water beschikbaar is, zoals Ethiopië.

Bij de droge verwerking worden de koffiebessen na het plukken gedroogd in de zon op patio’s of speciale droogbedden. Terwijl de bessen drogen, vindt er fermentatie plaats wat de smaak beïnvloedt. Zodat elke bes evenveel fermenteert, worden ze regelmatig gehusseld. Meestal is de schil en het vruchtvlees na 10 dagen goed gedroogd. Beide lagen kunnen daarna van de koffieboon af worden gehaald. Dat wordt tegenwoordig gedaan met een machine; een zogenaamde ‘huller’. Daarna zijn ze klaar om verzonden te worden!

Smaakomschrijving

Tijdens het drogen van de koffiebes, trekken de suikers van het vruchtvlees in de boon. Deze koffies kunnen daardoor wat zoeter zijn en smaken naar rood fruit. Ook kan je ze herkennen aan een vol mondgevoel of een volle body. En door de fermentatie van het vruchtvlees, kan de koffie uiteindelijk zelfs een beetje naar alcoholische drankjes smaken. Dit wordt boozy genoemd. Nu klinkt ongewassen ineens niet zo vies meer hè?

Al onze ongewassen koffies vind je hier.

Natte verwerkingsmethode/gewassen koffie

Up next: de natte methode. Inmiddels is dit de meest gebruikte methode. Er komen meer machines en handelingen aan te pas en deze methode is veel beter te reguleren. Hierdoor hebben de koffieproducenten best veel invloed op de smaak en kan er ook wat worden geëxperimenteerd.

Eerst gaan de geplukte koffiebessen in een waterbadje. De onrijpe bessen blijven in dit bad drijven en de rijpe bessen zakken naar de bodem. In een machine worden de rijpe bessen ontpulpt: de schil en het vruchtvlees worden van de boon afgehaald. De koffieboon blijft over, maar wel nog bedekt met een slijmerig laagje: de pectinelaag. In fermentatietanks gaat deze pectinelaag fermenteren. Hoelang dit duurt, is afhankelijk van de smaak die bereikt moet worden. Soms worden de koffiebonen al na uren en soms pas na dagen schoongespoeld en in de zon gelegd. Waar tijdens de droge verwerkingsmethode de volledige koffiebes droogt in de zon, droogt in dit geval slechts de overgebleven koffieboon.

Smaakomschrijving

Vooral de fermentatie beïnvloedt tijdens dit proces de smaak van de koffieboon. Dit zorgt namelijk voor een heldere (cleanere) en fruitige smaak en een hogere zuurgraad (aciditeit). Doordat de fermentatie ook goed te reguleren is, zijn deze koffies vaak mooi in balans. De zoete smaken die gewassen koffies kunnen hebben, komen daarnaast uit de suikers van de boon zelf. Het vruchtvlees wordt er namelijk meteen afgehaald en kan dus geen zoetigheid meer afgeven. Daarom is het belangrijk dat er voor deze methode alleen rijpe koffiebessen worden gebruikt. Tijdens het rijpingsproces krijgt de koffieboon namelijk suikers.

Al onze gewassen koffies vind je hier.

Is het nog duidelijk allemaal? Geloof ons, het kan nog een tikkeltje ingewikkelder. Zo bestaan er ook verwerkingsmethodes die er een beetje tussenin zitten, zoals ‘pulped natural’ en ‘honey processed’. Benieuwd naar deze methodes of heb je andere koffie-gerelateerde vragen? Stuur ons vooral een berichtje! Dan leggen we het voor je uit (en schrijven we er misschien wel een blog over).

Zelf aan de slag met nieuwe koffies?

Koffie op een nieuwe manier ontdekken? Elke zetmethode zorgt voor een andere smaakbeleving. Met deze koffies kan je volop experimenteren.

1 replies on “De gewassen vs. ongewassen verwerkingsmethode van koffie

Schrijf een Reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *